O zboru

V letu 2018 je Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec praznoval 65. obletnico ustanovitve. Visoki jubilej so pevci obeležili z jubilejnim koncertom, v soboto 9. junija 2018 ob 20h v Dolenji vasi pri Senožečah. Častni pokrovitelj koncerta je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. 

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec so leta 1953 ustanovili primorski študenti v Ljubljani, ki jih je družila želja po petju in zabavi. Zboru so nadeli ime po enem največjih slovenskih cerkvenih in posvetnih skladateljev, Vinku Vodopivcu.

 

Zbor so v njegovi zgodovini spremljali številni dirigenti, med njimi tudi nekateri, ki so danes posebej znani in cenjeni. Prvi dirigent zbora je bil Anton Nanut. Po njegovem odhodu leta 1958 je mesto dirigenta prevzel Marko Munih, za njim pa še številni drugi. Od leta 2019 zbor vodi Jakob Barbo.

Leta 2016 so tako na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojili srebrno priznanje, lani pa so na tekmovanju Zlatna Vila v Bosni in Hercegovini dobili priznanje za najboljšo izvedbo moderne skladbe. Zbor vsako leto popelje slovensko pesem v tujino. V svoji dolgi zgodovini so tako obiskali Egipt, Južno Afriko, Kanado, ZDA in večino Evrope.